Last van een herfstdip? Zo ga je ermee om

Je hebt je wekker niet gehoord. Je morst koffie-to-go op je nieuwe witte jas. En als je boodschappen gaat doen, regent het. Alweer. We kennen allemaal wel van die dagen (of weken) waarin het lijkt alsof álles tegenzit. Zeker in de maanden oktober en november, als alle ingrediënten voor een fikse herfstdip aanwezig zijn. Natuurlijk horen deze dagen bij het leven, maar met deze tips geef je er toch een positieve draai aan.

1. Herken de herfstdip

Eén keer verslapen verpest niet meteen je dag. Een herfstdip zit ‘m in de hoeveelheid kleine ‘tegenslagen’ en hoe je er vervolgens mee omgaat. Heb je van het ene op het andere moment het gevoel dat alles je te veel is? Dat je het liefst onder de deken kruipt om er nooit meer onder vandaan te komen? Dan heb je waarschijnlijk een herfstdip. Het goede nieuws: zo’n dipje duurt meestal een paar dagen tot een week. Dus besef dat het tijdelijk is en écht weer overgaat.

2. Geef toe aan je herfstdip

Dat gevoel om onder de deken te kruipen is er niet voor niets. Als je minder lekker in je vel zit, heeft je lichaam behoefte aan rust. Geef daarom toe aan je herfstdip en kruip een paar avonden lekker vroeg onder de wol. Of neem – als het kan – een paar dagen vrij van werk om even bij te tanken. Belangrijk is wel om je ritme te bewaken. Dus probeer ‘s ochtends de snoozeknop te vermijden en sta elke dag op tijd op. Zo begint je dag het best.

3. Zorg goed voor jezelf

Veel mensen zijn geneigd zichzelf te verwaarlozen als ze in een dip zitten. Maar het is juist ontzettend goed om iets meer aandacht aan jezelf te besteden wanneer je niet lekker in je vel zit. Plan een afspraak bij de kapper voor een frisse coupe. Breng een bezoek aan de sauna om even stoom af te blazen. Of maak een heerlijk uitgebreid ontbijt voor jezelf. Met een goed gevulde buik ziet de dag er al heel anders uit.

4. Ga naar buiten

Ken je de uitspraak: ‘Het is alleen maar slecht weer als je de hele dag binnenblijft’? Laat je niet door de regen tegenhouden, maar trek je jas aan en ga eropuit. Zelfs het kleinste beetje zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, en door te bewegen maak je gelukshormonen zoals endorfine aan. Waai uit tijdens een lange wandeling op het strand, of krijg een blos op je wangen van een flinke tocht door het bos. Daarna voelt binnenzitten heel anders.

5. Neem een stukje chocolade

Onze favoriete tip. Want een stukje pure chocolade (minimaal 70% cacao) zorgt óók voor de aanmaak van endorfine. Reden genoeg om tijdens je herfstdip minstens één keer op de bank te kruipen met een kop thee en een reep chocolade. Nu mag het.

6. Een uitgebreid verzorgingsritueel

We zouden Therme niet zijn als we een herfstdip niet zouden verslaan met een ontspannend en vooral uitgebreid verzorgingsritueel. Steek een paar fijne geurkaarsen aan. Doe de badkamerdeur op slot, zodat niemand je kan storen en zet eventueel een rustgevende playlist op. Neem een uitgebreide warme douche of warm bad met je favoriete verzorgingsproducten. Trek je huispak aan en neem plaats op de bank met een warme kop thee en een stukje chocola. Geniet van een moment voor jezelf. Wedden dat je je hierna stukken beter voelt?

Benieuwd naar meer tips om de herfstdip te verslaan? Lees dan ook onze blog ‘5 redenen om de dag te beginnen met een koude douche’. Daar krijg je gegarandeerd een energieboost van!