Redenen om de dag te beginnen met een koude douche

Wij geloven sterk in de kracht van koud douchen. We dagen onze volgers daarom regelmatig uit om ’s ochtends te beginnen met een ijskoude plens water. Deze ‘Morning Reset’ is wat ons betreft dé manier om de dag met frisse energie te beginnen. En het levert ook nog eens een aantal fijne gezondheidsvoordelen op. We leggen je graag uit wat die voordelen zijn, én hoe jij koud douchen toepast in jouw ochtendritueel.

1. Van koud douchen krijg je energie

Hoe voel jij je na het nemen van een warm bad of warme douche? De kans is groot dat je je ontspannen, sloom en rozig voelt. Heerlijk als je de dag wilt afsluiten. Maar om mee te beginnen? Door onder een koude douche te stappen, activeer je je lichaam juist. Hierdoor krijg je een flinke energieboost en neemt je alertheid toe. Ideaal voor een frisse start van de dag.

2. Je immuunsysteem krijgt een flinke boost

Zodra je onder een koude douche stapt, wordt je lijf aan het werk gezet. Het is koud, dus het moet opwarmen. Om dit te doen gaat je bloed sneller stromen. Dit geeft je immuunsysteem (het natuurlijke afweersysteem van je lichaam) een boost. Een koude douche is daarom goed voor alle functies van ons lichaam: van top tot teen.

3. Koud douchen helpt tegen spataderen

Door het koude water neemt de elasticiteit van je bloedvaten toe. Dit helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en vermindert (de kans op) spataderen. Vind je koud douchen een stap te ver? Dan kun je ook alleen je benen met koud water afspoelen.

4. Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar

Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen. Dit zorgt voor glanzende lokken en zijdezacht haar.

5. Je humeur verbetert

Koud douchen geeft niet alleen meer energie, het zorgt ook voor een beter humeur. Het koude water zorgt namelijk voor een adrenalineboost én voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Deze stofjes geven je een opwekkend en vrolijk gevoel. Dus ben je met het verkeerde been uit bed gestapt? Dan zit er maar één ding op…

Tips om te beginnen met koud douchen

Wil jij vrijwillig je dag beginnen met een ijskoude plens water is wel even doorbijten. Met deze tips werk je stap voor stap toe naar een koude douche:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • 1

  1. Bouw het langzaam op

  Direct onder een koude straal stappen kan heftig zijn. Begin daarom eerst met warm water, en douche vervolgens koud af. Start met een paar seconden koud douchen, en bouw dit dag voor dag op. Uiteindelijk kun je wel een paar minuten onder het koude water staan. Oefening baart kunst!

 • 2

  2. Doorsta het schrikeffect

  Door de thermostaatknop in één keer om te draaien heb je het meeste effect van je koude douche. Blijf rustig ademhalen en weersta de drang om de kraan uit te draaien. Zodra je ademhaling onder controle is, kun je onder de straal vandaan.

 • 3

  3. Begin bij de uiteinden

  Blijf je het lastig vinden om onder de koude kraan te staan? Laat het water dan eerst op je voeten en benen vallen. Als je hieraan gewend bent, kun je ook de rest van je lichaam en je hoofd onder de douche brengen. Stap voor stap kom je er wel.

 • 4

  4. Douche niet té lang

  Bij een koude douche is het belangrijk dat je het kort houdt. Zo krijg je die boost die je lichaam nodig heeft. Blijf je na de douche rillen en warm je niet snel op? Dan heb je te lang onder het koude water gestaan. Volgende keer korter!

Extra tip

Wil jij je Morning Reset extra kracht bijzetten? Kies dan voor een verfrissende douchegel, zoals onze Aqua Wellness Shower Satin. De sprankelende geur van de frisse oceaan gecombineerd met citrusvruchten en ontluikende lentebloemen dragen bij aan een heerlijk verfrist gevoel. Of probeer onze Aqua Wellness Anti-Transpirant: hiermee houd je dit gevoel de héle dag vast.

Ga jij aan de slag met koud douchen, dan is voorzichtigheid wel van belang. Heb je in enige mate last van een (te) hoge bloeddruk, hart- of vaatziekten? Douche dan alleen met koud water ná overleg met je arts of specialist. Dit kunnen we niet genoeg benadrukken!