Helemaal zen in 5 stappen een ontspannen begin van de dag

Een leven zonder haast is leuker. Dat is één van de redenen om je dag eens wat vaker ontspannen te beginnen. Door ’s ochtends je eigen zen-moment in te plannen, start je langzamer op en maak je de dag bewuster mee. De badkamer is daarvoor de ideale plek: hier kun je stilstaan bij al je zintuigen én bereid je alvast voor op de dag die komen gaat.

Eerst even jij

Het principe van een ontspannen ochtend is simpel. Sta iets eerder op en gebruik die tijd voor jezelf. In plaats van meteen naar je telefoon te grijpen of de kinderen uit bed te halen, kun je je gedachten tot rust brengen en geef je jezelf de kans om stil te staan bij de dag die voor je ligt.

Hoe zo’n ochtendritueel eruit ziet is helemaal aan jou, maar bij Therme zijn we fan van een zen-douchemoment. Grote kans dat je ’s ochtends toch al in de badkamer moet zijn en zo heb je (behalve stromend water en je lievelingsproducten) weinig nodig. Een zen-ochtend inplannen moet namelijk niet té moeilijk zijn.

Dit zijn daarom onze favoriete stappen voor een ontspannen begin van de dag:

1. Sta iets eerder op

Essentieel voor een ontspannen ochtend is dat jij de badkamer helemaal voor jezelf hebt. Niets haalt je zo uit je zen-moment als geklop op de deur of ongenode badkamergasten. Zet de wekker dus voordat je partner of kinderen uit bed komen. Een kwartier tot een half uur is al voldoende. Deze tijd is helemaal voor jou. Absoluut geen ochtendmens? Plan een zen-moment dan op een ander tijdstip in. Bijvoorbeeld als iedereen weg is en jij het huis helemaal voor jezelf hebt. Die zeldzame momenten maak je zo nog bewuster mee!

2. Scrub de slaap weg

Zet de douche aan en stap onder het stromende water. Als je bent opgewarmd, begin je je zen-ritueel met een fijne scrub. De Zen White Lotus Shower Scrub van Therme is gemaakt met ingrediënten zoals rijstextract en witte lotus. Door te scrubben wordt je huid heerlijk zacht en veeg je de slaap als het ware van je af.

3. Schud je zintuigen wakker

Na het scrubben is het tijd om al je zintuigen wakker te schudden. In de douche en met de juiste producten binnen handbereik is dit opeens ontzettend makkelijk. Pak je favoriete douchegel erbij en zeep je huid goed in. Sluit dan voorzichtig je ogen en focus je één voor één op je verschillende zintuigen. Voel het warme water over je hoofd naar je tenen stromen. Adem diep in en ruik de subtiele geur van de douchegel die je hebt gebruikt. En luister dan eens naar de geluiden in huis. Het bewust gebruiken van je verschillende zintuigen helpt je tot rust te komen voordat je de dag begint. Douche vervolgens nog even kort koud af: zo wordt je lichaam écht wakker.

4. Verzorg jezelf uitgebreid

Na het douchen is het tijd om je huid te verzorgen, bijvoorbeeld met de Zen White Lotus Body Butter. Neem een beetje van het verzorgingsproduct in je hand en masseer de body butter uitgebreid in. Doe dit met zoveel mogelijk aandacht: probeer de rijke, crèmeachtige textuur echt te voelen wegsmelten op je huid. Je lichaam moet straks de hele dag voor je aan het werk, dus nu even lief zijn mag best. Als je bovendien direct na het douchen je huid goed verzorgt, blijft je huid zo lang mogelijk beschermd.

5. Maak voornemens voor de dag

Sluit je douchemeditatie af door te denken aan de dag die komen gaat. En richt je nu eens niet op alle to do’s die op je lijstje staan, maar maak goede voornemens voor de dag. Bedenk hoe je je wilt voelen of waar je je op wilt focussen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil vandaag lief zijn voor mijn kinderen’ of ‘Ik vertrouw erop dat wat er vandaag gebeurt, goed is’. Dit is eigenlijk iedere dag met een positive vibe beginnen. Spray nog even een wolkje Zen White Lotus Eau de Parfum: de basisnoten van muskus en vanille blijven de hele dag op je huid achter en zijn daardoor een geurige reminder voor jouw dagvoornemens.

Doe wat bij jou past

Vind je het moeilijk om je gedachten ‘uit’ te zetten onder de douche? Luister dan bijvoorbeeld via Spotify naar een meditatieoefening. Of zet fijne meditatiemuziek op en laat je meevoeren door de geluiden en klanken die de badkamer vullen. Het belangrijkste is dat je een routine vindt die voor jou prettig aanvoelt: of dat nou met muziek is, door een begeleide meditatie te luisteren of gewoon door onder het warme water te staan en nergens aan te denken. Zo begin je de ochtend zonder haast en ben je de hele dag helemaal zen. Geniet ervan!

Misschien is Slow living ook wel iets voor jou. Ontdek het in de blog Slow living.