Slow living

We leven in een geweldige tijd waarin heel veel mogelijk is, maar ook een tijd waarin alles veel sneller gaat. Als reactie op onze snelle maatschappij lijkt er een nieuwe ‘trend’ te ontstaan: slow living. Oftewel: langzamer leven. Niet focussen op méér doen, maar we willen minder. Ontdek de kracht van ‘slow living’.

Wat is slow living?

Het is een levensstijl waarbij je bewust kiest om langzamer te leven. In plaats van altijd maar ‘aan’ te staan, benader je het leven op een ontspannen manier. De meeste mensen hebben namelijk een ontzettend druk leven. We proppen zoveel mogelijk bezigheden in één dag en zijn altijd op zoek naar manieren om nóg meer te doen. Het resultaat? Een leven vol haast, zonder stil te staan bij de dingen die er echt toe doen.

Slow living is precies het tegenovergestelde. Het gaat over bewust kiezen wat je doet en hier je volledige aandacht aan geven. Niet door af en toe rustmomenten in te bouwen in je hectische dag, maar door rust als basis te nemen. Dat lijkt heel eenvoudig, maar het vraagt echt een aanpassing in je levensstijl. We zijn namelijk gewend aan een snel leven vol Netflix, social media en fastfood.

Slow care: maak van een gehaaste douche een ontspannen verzorgingsritueel, waarbij je echt de tijd neemt voor jezelf

Vormen van slow living

Er zijn verschillende vormen van langzamer leven, zoals slow cooking, slow working, slow technology en slow hobbies. Slow cooking is bewuster en met aandacht koken, bijvoorbeeld door zelf je brood en pasta te maken. Slow working is op een langzamer tempo werken en minder to do-lijstjes maken. Slow technology is wat vaker bewust offline gaan, en je telefoon weg te leggen. Slow hobbies zijn je favoriete tijdsbestedingen waarin je echt onthaast.

Bij Therme hebben we slow living nog een stapje verder gebracht. Slow care, noemen we dat. Want bij slow living gaat het erom dat je aandacht hebt voor alles wat je doet. Dat geldt ook voor kleine dagelijkse momenten zoals je tanden poetsen of douchen. Maak bijvoorbeeld van een gehaaste douche een ontspannen verzorgingsritueel, waarbij je echt tijd neemt voor jezelf. Was je haren, gebruik een fijne showergel en scrub je huid. Omdat je van alle kleine momenten iets bijzonders kan maken is slow living voor iedereen geschikt, of je nou een groot gezin hebt of gepensioneerd bent.

Hoe begin je?

Je hoeft niet alle vormen van slow living toe te passen. Kies gewoon voor een vorm die bij jou past. Het belangrijkste uitgangspunt van slow living is het besef dat tijd ontzettend kostbaar is. Eenmaal voorbij, krijgen we tijd nooit meer terug. Het is dus aan jou om te bedenken hoe je dit het liefst wilt besteden. Ga na hoe jij normaal gesproken je tijd inricht en wat je hieraan wilt veranderen. Drink je bijvoorbeeld je koffie ’s ochtends met haast en zonder smaak? Dan is dit een goed startpunt voor een langzamer leven.

Een andere manier om langzamer te leven is vaker nee te zeggen tegen dingen die je niet graag doet. Natuurlijk kun je niet alle vervelende klusjes overslaan – hallo, gigantische stapel wasgoed – maar je kunt ze wel op een andere manier benaderen. Bijvoorbeeld door een fijne playlist op te zetten en rustig de tijd te nemen voor je taak. Zo simpel kan het zijn.

Meer lezen? Ontdek hoe je kunt leven volgens je bioritme