Waarom je van cadeaus geven echt gelukkiger wordt

De feestdagen komen eraan. De stad hangt weer vol met lichtjes en in de etalages staan de mooiste geschenken. Dat betekent ook dat we weer op zoek mogen naar cadeautjes voor familie en vrienden. Dat is leuk voor de ontvangers, maar wist je dat je van het geven zélf ook gelukkiger wordt? Dit heeft alles te maken met the science of kindness.

 

De psychologie van cadeaus geven

Als je iets aardigs voor een ander doet, doe je ook iets goeds voor jezelf. Dat hebben wetenschappers ontdekt door onderzoek te doen naar the science of kindness – de geestelijke en lichamelijke voordelen van aardig zijn. Door iets voor een ander te doen, maakt je lichaam allerlei stofjes aan, zoals het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine. Tegelijkertijd geven de plezier- en beloningscentra in je hersenen een signaal af waardoor je letterlijk een blij gevoel krijgt.

In de psychologie noemen ze dit fenomeen de helper’s high, en dit heeft allemaal positieve effecten op je gezondheid. Door de stofjes oxytocine en serotonine verlaagt je bloeddruk, verminderen stresslevels in je lichaam, krijg je meer zelfvertrouwen én neemt de kans op depressies af. Ook zijn mensen die aardig zijn voor anderen energieker én staan ze over het algemeen positiever in het leven. Klein gebaar, groot effect

Je krijgt deze fijne voordelen al zodra je voor een cadeau gaat shoppen. Je zoekt een cadeautje namelijk uit op basis van de interesses of wensen van de andere persoon, en dat is de kern van aardigheid. Zelfs met het geven van een kleine attentie toon je dankbaarheid en waardering, of laat je gewoonweg zien dat je van iemand houdt. Die positieve effecten zien wetenschappers bovendien niet alleen bij het uitzoeken van cadeaus, maar ook in de andere voorbereidingen zoals mooi inpakken of een bijbehorend kaartje schrijven. Een cadeau geven is dus eigenlijk net zo fijn als een cadeau krijgen.

Cadeautip van Therme

Ben jij nog op zoek naar een mooi cadeau? Bij Therme gunnen we iedereen het geschenk van slow living. Dat is een levensstijl waarin genieten en ontspannen centraal staat, in plaats van altijd maar te moeten rennen en haasten. Slow living doe je door meer in het moment te leven, en vaker stil te staan bij jezelf. De Therme geschenkverpakkingen bevatten daarom een set heerlijke verzorgingsproducten waarmee je de aandacht en rust van slow living in huis haalt. Een mooie boodschap om te geven!