Tips om met meer aandacht te leven

De laatste tijd horen we steeds meer over ‘mindful leven’. Bij mindful leven draait het om aanwezig zijn in het hier en nu, zodat je meer ontspant en geniet van kleine geluksmomenten. Hoe kan je dan mindful leven? Met deze tips helpen we je op weg.

Wat is mindful leven?

In ons dagelijks bestaan zijn we vaak met onze gedachten ergens anders dan waarmee we bezig zijn. Veel dingen doen we op de automatische piloot: koffiedrinken, eten, douchen. We vergeten ervan te genieten en het moment is al voorbij voordat we er erg in hebben. Mindful leven betekent simpelweg ‘leven met aandacht’. Als je mindful leeft, ben je met je volle aandacht bij dat wat je doet en ervaar je meer geluksmomenten. Dat lijkt heel makkelijk, maar met alle hectiek van tegenwoordig is dat nog knap lastig. Dus hoe doe je dat dan?

Doe minder tegelijk

De eerste stap van mindful leven is stoppen met multitasken. Al snel merk je hoeveel je normaal gesproken tegelijk doet. Maar door dingen één voor één en met aandacht te doen, kom je juist veel meer tot rust. Op die momenten stimuleer je je zintuigen: horen, voelen, proeven, ruiken en zien. Mindfulness is daarom een belangrijk onderdeel van slow living, een levensstijl waarbij je bewust kiest om langzamer te leven. Zo verandert een alledaagse handeling opeens in een moment vol klein geluk.

Mindful huishouden

Maak bijvoorbeeld eens je bed op zonder ondertussen naar een podcast of muziek te luisteren. Zet zintuigen aan die je normaal gesproken niet gebruikt tijdens het huishouden, zoals voelen en ruiken. Schud de dekens uit, adem diep in en neem de geur van frisgewassen lakens in je op. Voel hoe het dekbedovertrek knisperend schoon is tussen je handen. En geniet vooral volop als je ’s avonds onder de dekens kruipt, want niets ligt zo heerlijk als een onbeslapen bed.

Mindful eten

Een andere manier om te leren ‘langzamer’ te leven is door mindful te eten. Bereid bijvoorbeeld een voedzame maaltijd en neem echt de tijd om wat je hebt gemaakt te proeven en te ruiken. Neem een hap en heb aandacht voor wat je ervaart. Hoe smaakt het? En hoe voelt de structuur van het eten in je mond? Door oprecht stil te staan bij wat je eet, leer je rustiger te eten en maak je bewustere keuzes.

Mindful verzorgingsmoment

Ons favoriete moment om mindful leven in de praktijk te brengen is tijdens je (dagelijkse) verzorgingsmoment. Onze geurlijn Mindful Blossom is hier zelfs speciaal voor ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld de Mindful Blossom Shower Satin. Het gevoel van warm water op je huid en de geur van doucheproducten stimuleren je zintuigen maximaal. Benieuwd hoe dat werkt? De onderstaande stappen helpen je om te genieten van een mindful verzorgingsmoment.

Stap 1: Luister

Zet de douche aan en sluit je ogen. Luister aandachtig en hoor hoe de vallende waterdruppels contact maken met de vloer.

Stap 2: Voel

Stap onder het warme water. Voel hoe de druppels je huid raken. Sta even stil bij dit alledaagse en toch bijzondere gevoel.

Stap 3: Zie

Kijk aandachtig om je heen. Zie hoe het water naar beneden valt en met een sierlijke beweging van je huid afglijdt.

Stap 4: Ruik

Open een Mindful Blossom-doucheproduct. Neem de geur in je op en ruik hoe de verfijnde bloesem en elegante pioenroos zich ontvouwen.

Stap 5: Verzorg

Droog je af met een zachte handdoek. Neem een Mindful Blossom-verzorgingsproduct en verzorg je huid met aandacht.

Pas jij deze mindfulnesstips al toe in jouw dagelijks leven?