De afgelopen maanden hebben we veel van onszelf gevraagd. Thuisonderwijs geven, werken aan de keukentafel en zelfs digitaal borrelen. Voor veel mensen is de badkamer de enige plek in huis waar je aan alle hectiek kan ontsnappen. Hier even geen laptop, geen telefoon en (met de deur op slot) even niemand die je stoort. Een goede manier om volledig tot rust te komen is door je badkamer te veranderen in een thuis-hammam. Maar wat is een hammam precies en hoe gaat dit in z’n werk? In dit artikel nemen we je mee naar het Midden-Oosten en leggen we uit welke handelingen horen bij deze eeuwenoude en zeer ontspannende badkamerbeleving.
Wat is een hammam?
Het woord hammam is afgeleid van het Arabische ‘hamma’, wat warmwaterbron betekent. Het warme water is dan ook de basis van de hammam, een traditie die zijn oorsprong vindt in de Arabische wereld. In landen zoals Marokko, Turkije, en zelfs in de Balkan is de hammam een plek waar je komt voor een volledige lichaamsreiniging én om bij te praten met bekenden. In Nederland kennen we de hammam inmiddels ook: in veel spa’s of wellnesscentra kun je een hammambehandeling volgen.
De hammambeleving
In de hammam volg je een reeks handelingen om je huid te scrubben, te reinigen en te verzorgen. Hiervoor maak je gebruik van heet water, schuimende zeep en verzorgende oliën. Door te kiezen voor producten op basis van olijfolie, cederhout en Oosterse kruiden waan je je zó in het Midden-Oosten. In welke volgorde je de handelingen uitvoert is aan jou, maar bij Therme ziet een at home hammamsessie er als volgt uit:
Stap 1: sfeer maken
In de hammam is het warm en comfortabel. Draai daarom de verwarming in de badkamer lekker hoog en leg hier alvast een grote handdoek overheen voor later. Steek een aantal (geur)kaarsen aan, hoe meer hoe beter. Dim waar mogelijk ook de verlichting. Zo hul je de badkamer in Oosterse sferen.
Stap 2: stomen maar
Zet de douche aan, bij voorkeur op een hete stand, zodat je badkamer goed doorstoomt. Draai daarna de temperatuur terug naar een comfortabele, maar warme stand (pas op dat het water niet te heet is) en neem een uitgebreide douche.
Stap 3: uitgebreid scrubben
Na een paar minuten is het tijd om je huid te scrubben en de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen. Draai eerst de douche uit (wel zo duurzaam). Gebruik voor het scrubben een scrubhandschoen of een shower scrub. Maak grote, stevige, ronddraaiende bewegingen over de huid. Spoel jezelf tussendoor af met een kommetje warm water.
Stap 4: masseren en inzepen
Zorg ervoor dat je alle scrub hebt afgespoeld en pak de zeep erbij. Een foaming shower gel is ideaal, want veel schuim is een must in de hammam. Breng aan met je handen of met een spons, en zeep jezelf volledig in. Maak vervolgens zachtjes masserende bewegingen over je huid. Laat het schuim een paar minuten intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten en ontspannende geuren hun werk kunnen doen.
Stap 5: afspoelen en afdrogen
Neem daarna nog een keer een uitgebreide douche. Spoel alle zeepresten, dode huidcellen en achtergebleven scrubdeeltjes van je af. Droog jezelf daarna af met een warme, droge handdoek.
Stap 6: verzorgen
Een belangrijk onderdeel van de hammam is het aanbrengen een verzorgende olie. Door de lange, warme douche en het intensieve scrubben heeft je huid hier zeker behoefte aan. Kies bijvoorbeeld voor een op olijfolie gebaseerde body butter en vergeet ook niet je favoriete gezichtsverzorging aan te brengen. Trek daarna een badjas aan of wikkel jezelf in een grote handdoek. Schenk in de keuken nog even een kop muntthee voor jezelf in, en klaar ben je.
Hoe vaak houd je thuis een hammam sessie?
Hoe vaak je zo’n hammam sessie inplant, is natuurlijk helemaal aan jou. Toch is het belangrijk om met enige regelmaat te ontspannen – zeker als je een actieve levensstijl hebt. Ons advies? Plan voor jezelf eens per week een moment in om jezelf even af te zonderen van de wereld. Zo heb je de tijd om mentaal op te laden, en kun je er vervolgens weer vol voor gaan.