Zo houd je die positieve zomervibes langer vast

Voor de meesten ligt de zomervakantie inmiddels lang en breed achter ons. Het lijkt alweer zo lang geleden dat je op de camping zat te niksen, of volledig zen een wandeling over de Veluwe maakte. Toch kun je dat ontspannen gevoel dat je op vakantie hebt vasthouden. Met deze tips blijf jij nog wekenlang in de positieve vibes. Hallo, nazomer!

1. Maak een goede planning

Het lijkt misschien onlogisch, maar één van de belangrijkste dingen is beginnen aan een goede planning. Na de vakantie moet je vaak een flinke inhaalslag maken, vooral op het werk. Door je werkzaamheden slim in te plannen, voorkom je dat je na je vakantie meteen een te grote inhaalslag maakt en overwerkt raakt. Juist door je werk op een rustig tempo op te pakken, houd je dat positieve vakantiegevoel langer vast. Dit geldt trouwens ook voor sociale afspraken die je na de zomervakantie weer maakt. Door niet te veel familiebezoekjes of afspraken met vriendinnen achter elkaar te plannen, blijft de rust in je leven.

2. Plan alvast je volgende vakantie

Als we toch aan het uitstippelen zijn: pak je agenda er maar bij en kijk wanneer jij je volgende vakantie kunt inplannen. Dat mag ook een weekend weg zijn, of een korte staycation. De meeste mensen zijn namelijk productiever én gelukkiger als ze voldoende vrije dagen opnemen. Maar met al die sociale en werkgerelateerde verplichtingen komt het er vaak niet van om weg te gaan. Door je vakanties op tijd in te plannen, staan die dagen al vast. Ook heb je meteen iets om naar uit te kijken!

3. Neem stukjes van je vakantie mee

En nee, dan bedoelen we geen souvenirs. Met stukjes van je vakantie bedoelen we bezigheden tijdens je vakantie waar je heel gelukkig van wordt. Houd jij bijvoorbeeld enorm van lezen, maar doe je dat alleen tijdens je vakantie? Maak dan wat vaker tijd vrij om thuis in een goed boek te duiken. Of ga je op vakantie graag zwemmen? Trek dan een paar baantjes voordat je aan je dag begint. Op deze manier neem je de positieve vibes van je vakantie mee in je dagelijks leven.

4. Ga naar buiten

Dit is iets wat de meeste mensen op vakantie veel meer doen dan thuis: buitenzijn. Dit is goed voor je humeur en het geeft je – zelf in het grauwe najaar – een flinke energieboost. Wandel met de kinderen naar school of ga een blokje om tijdens de lunchpauze. Eet – als het weer het toelaat – ’s avonds buiten, of drink je ochtendkoffie in de zon. Hoe meer je buiten bent, hoe vrolijker je wordt (en blijft!).

5. Laat de tijd los

Op vakantie kijkt niemand op de klok. Maar zodra je weer thuis bent, zie je de tijd overal. Op je computer, je horloge en zelfs op je telefoon. Zet in het weekend daarom eens alle klokken uit, leg je telefoon weg en daag jezelf uit om de tijd te nemen. Zo kun je je op je persoonlijke ritme richten, net als op vakantie. Opstaan wanneer jij zin hebt, lekker laat eten: zeker weten dat je zo dat ontspannen vakantiegevoel vasthoudt.

6. Geniet van geuren

Geurige gerechten, het getjirp van krekels en het zand onder je voeten. Alle geuren en geluiden op vakantie dragen enorm bij aan dat ontspannen zomergevoel. Dit kun je thuis ook toepassen, onder andere door het gebruik van zomerse verzorgingsproducten. Bij Therme hebben we bijvoorbeeld de wereldkuur Ibiza Flow in ons assortiment. De ingrediënten zoals jasmijn, violet, witte musk en sandelhout nemen je mee naar de ontspannen sfeer en positieve energie van Ibiza. Oók als het buiten regenachtig is.

7. Gebruik je zintuigen

Natuurlijk kun je je zintuigen ook op andere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door je raam wijd open te zetten voor het slapengaan, en naar de geluiden buiten te luisteren, net als op de camping. Het gebruik van je zintuigen kun je ook combineren met vaker naar buitengaan. Dit doe je vooral door je telefoon binnen te laten en om je heen te kijken. Zie je de wolken? Volg ze eens een tijdje, zonder iets te hoeven doen. Haal nu een paar keer diep adem en probeer of je de natuur kunt ruiken. Bijvoorbeeld het versgemaaide gras of gevallen blaadjes op de grond. Sluit nu je ogen en luister naar de vogels of de wereld om je heen. Door je zintuigen actief te gebruiken kom je tot rust.

Helaas kun je die vakantievibes niet voor altijd vasthouden. Toch is het goed om je bewust te worden van dat wat jouw vakantie zo fijn maakt. Door je in het dagelijks leven meer te focussen op proeven, horen, zien, voelen én ruiken doe je automatisch wat je op vakantie ook doet. En dat zorgt voor dat ontspannen gevoel!