Waarom je van water altijd rustig wordt

Uren naar de golven kijken, een warm bad nemen of het geluid van regen die tegen de ramen tikt: water heeft de kracht om ons te laten ontspannen. Wetenschappers hebben zelfs ontdekt dat mensen die dicht bij de zee wonen minder last hebben van stress én gezonder zijn. Waar komt deze oerkracht vandaan en hoe kun je dit toepassen in je eigen leven?

Reality-check

Er is iets heel bijzonders aan water. Zodra mensen water zien, horen of voelen, ontspant ons lichaam en kalmeert ons hoofd. Hoe dat komt? Daar zijn de wetenschappers nog niet over uit. Sommigen denken dat water ons een gevoel van nietigheid geeft, een soort reality-check dat alles in ons leven komt en gaat. Bijvoorbeeld wanneer je vanuit het vliegtuig naar buiten kijkt en de enorme zee onder je ziet. Of wanneer je op het strand naar de rollende golven kijkt. Andere wetenschappers denken dat mensen ontspannen van water omdat ons lichaam zelf ook uit water bestaat – zo’n 70 procent zelfs. Water heeft daardoor de kracht om onze hartslag en hersenactiviteit te vertragen, waardoor ons lichaam letterlijk ontspant. Om die reden zijn wellnesscentra en spa’s ook zo populair: hier staat alles in het teken van water en ontspannen.

 

Tijd voor meer water in je leven

Hoe je het ook wendt of keert: water heeft op heel veel mensen een kalmerend effect. En in een tijd waarin we altijd maar hollen, rennen en vliegen, is het wel zo fijn om af en toe te ontspannen. Vaker in de nabijheid van water zijn is gelukkig al genoeg om tot rust te komen. Maar lang niet iedereen woont in de buurt van de zee en verhuizen is ook meteen zo’n gedoe. Wat kun je dan wél doen?

 

1. Duik in het diepe

Neem een abonnement op het plaatselijke zwembad of duik in het dichtstbijzijnde natuurwater. Zwemmen is met stip op nummer één de manier om meer water in je leven te krijgen. En hoe kouder, hoe beter. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de adrenalineboost die je krijgt van een frisse duik helpt je lichaam daarna juist ontspannen.

2. Ga regelmatig floaten

Een bezoek brengen aan je favoriete wellnesscentrum helpt ook om te ontspannen. Vooral als je gaat ‘floaten’: een uurtje drijven in een cabine met zout water. Dat floaten helpt om te ontspannen is in de jaren zeventig al wetenschappelijk bewezen en nu is deze vorm van relaxen weer helemaal terug.

3. Maak een Spotify-playlist

Niet zo’n spa-liefhebber? Gebruikmaken van de kracht van water kan ook op een andere manier, namelijk door ernaar te luisteren. Op Spotify staan talloze afspeellijsten met ontspannende watergeluiden, zoals Calming Ocean Sounds en Relaxing Rain Sounds. Zet een koptelefoon op, plof neer op de bank en ontspan! TIP: deze Spotify lijst vol fijne, rustgevende meditatiemuziek.

4. Schermafbeelding op je laptop of telefoon

Nog zo’n tip op het droge: de achtergrond van je telefoon en computer veranderen naar een diepblauwe zee of schitterende rivier. Iedere keer dat je je telefoon pakt of laptop openklapt sta je even stil bij de kracht van het water. Een moment om even los te komen van je drukke to do-lijst, al is het maar voor even.

5. Denk aan de kleur blauw

Veel aan je hoofd? De rustgevende eigenschappen van water zijn zelfs zó sterk dat je van denken aan de kleur blauw al ontspant. Het werkt als volgt: sluit je ogen en beeld je de kleur blauw zo levendig mogelijk in. Adem diep in door je neus, en blaas langzaam uit. Geef je er vervolgens zoveel mogelijk aan over, alsof je echt ondergedompeld wordt in de kleur. Het klinkt misschien wat zweverig, maar deze ontspanningstechniek werkt echt. Probeer het maar eens!

 

Bij Therme zijn we ons bewust van de kracht van water. Onze collectie Aqua Wellness is daar dan ook volledig op gebaseerd. Hier vind je verfrissende showergels, bodycrème en bodymist met de zuivere, sprankelende geur van de oceaan. Zo maak je ook in je persoonlijke verzorging gebruik van het ontspannende effect dat water op je lichaam heeft.