Van bananen eten tot offline gaan: 5 tips om beter te slapen

Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan.

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Jammer genoeg heeft bijna de helft van de Nederlanders moeite met slapen. Lig jij ook regelmatig naar het plafond te staren? Dan hebben we een aantal handige tips om meer uit je nachtrust te halen. Slaap lekker!

Gezondheidsvoordelen van slapen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Wakker zijn is namelijk behoorlijk belastend voor je lichaam. Overdag verwerk je een hoop informatie en zet je je spieren hard aan het werk. Slapen is bedoeld om al deze prikkels te verwerken en je lichaam weer te herstellen. Volgens wetenschappers is het daarom een must dat we iedere nacht zo’n 7,5 á 9 uur slapen.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je overdag fitter en energieker voelt. Ook verbetert slapen je immuunsysteem en verlaagt het de stresshormonen in je lichaam. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Goed slapen laat je er bovendien jonger uitzien (dag rimpels) én het vermindert de kans op overgewicht. Reden genoeg om wat eerder onder de wol te kruipen!

Slaaptips van Therme

Maar eenmaal in bed liggen de meesten van ons regelmatig naar het plafond te staren. Door alle prikkels die we overdag opdoen, is het vaak lastig om ’s avonds in slaap te vallen. Op tijd offline gaan en ontspannen is daarom een must voor een goede nachtrust. Maar hoe doe je dat?

1. Laat koffie, thee en cola staan

Cafeïne blokkeert stofjes in de hersenen die verantwoordelijk zijn om goed te slapen. Laat koffie, thee en chocolade daarom staan voordat je naar bed gaat. De cafeïne in deze producten heeft namelijk wel meer dan zeven uur nodig om uit je lichaam te verdwijnen. Een kop lavendelthee drinken helpt dan weer wél, vanwege de rustgevende werking van deze bijzondere plant.

2. Neem een warme douche

Neem voordat je gaat slapen een warme douche of bad. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste temperatuur bereikt om heerlijk in slaap te vallen. Als je ook nog eens kiest voor verzorgingsproducten met lavendel, versterk je dit effect. Deze heerlijke geur wordt al eeuwenlang ingezet om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het namelijk ook de slaapkwaliteit.

3. Geef jezelf een handmassage

Om je gedachten ‘uit’ te zetten, kun je jezelf een handmassage geven. Dit ontspant je spieren en is daarmee de ideale start van een nacht heerlijk slapen. Gebruik bijvoorbeeld de relaxing massageolie van Therme Zen By Night: deze is speciaal ontwikkeld voor een goede nachtrust.

4. Ga op tijd offline

Al die uren die we op onze telefoon doorbrengen houden ons letterlijk wakker. Dit komt door het blauwe licht dat uit onze smartphone komt en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. Zet daarom je telefoon ruim voor het slapengaan op vliegtuigmodus en leg ‘m bewust weg. Je slaapt er echt beter door.

5. Eet een banaan

Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.

Welke tips je ook volgt: door een vast slaapritueel in te bouwen verminder je prikkels en kom je eerder tot rust. Alle producten van Therme Zen by Night zijn speciaal ontwikkeld voor een rustgevend verzorgingsmoment en een fijne avondroutine. Hierdoor dragen ze bij aan het beste wellnessritueel voor lichaam en geest: goed slapen!

Meer lezen? Ontdek hoe je kunt leven volgens je bioritme.