Mama, bedankt voor al je levenslessen!

Innerlijk welzijn is je goed voelen, van buiten én vanbinnen. Je moeder speelt hierbij een belangrijke rol. Ze geeft je zelfvertrouwen, staat altijd voor je klaar en houdt onvoorwaardelijk van je – ook toen je zo’n koppige puber was. Reden genoeg om hier met Moederdag bij stil te staan. Bij Therme vroegen we drie vrouwen naar de band met hun moeder én waarvoor zij hun moeders het meest dankbaar zijn. “Mijn moeder zei: Gun jezelf de wereld. Die les draag ik altijd met me mee.”

Céline (31) is in verwachting van haar eerste zoon. Haar moeder gaat een dag per week oppassen.

“Mijn moeder en ik zijn heel close. Dat is niet altijd zo geweest, hoor. Ik was een pittige puber, maar door de jaren heen zijn mijn moeder en ik naar elkaar toe gegroeid. Toen ik op mezelf ging wonen merkte ik opeens hoe fijn het is om bij haar terecht te kunnen. We doen inmiddels heel veel samen en we kunnen over alles praten. Nu ik zelf in verwachting ben, wordt die band alleen maar sterker. Ik merk nu ook wat die onvoorwaardelijke liefde is die moeders hebben en die mijn moeder voor mij heeft.”

“Mijn moeder heeft me tijdens mijn zwangerschap dan ook echt geleerd om te ontspannen. Ieder kind, iedere bevalling is anders, zegt ze. Ga niet nu al stressen over dingen die later komen. Dat vind ik ook zo mooi aan mijn moeder. Ze is een heel onafhankelijke vrouw, ze kan heel goed haar eigen boontjes doppen. Als er iets mis is of als ik gestrest ben, is haar houding dan ook altijd zo van: dit kunnen we oplossen. Straks wordt ze oma en gaat ze een dag oppassen. Daar kijkt ze heel erg naar uit. Ik ben heel benieuwd naar hoe onze band dan weer verder ontwikkelt: we zijn nu al niet meer gewoon kind en moeder, maar meer gelijkwaardig. Dat krijgt straks nog meer verdieping.”

Trudy (57) heeft samen met haar dochter Marthe (28) een podcast over de band tussen moeder en dochter. Ze interviewde hiervoor ook haar eigen moeder (77).

“Ontzettend fijn. Zo zou ik de band tussen mij en mijn moeder omschrijven. Haar moeder – mijn oma – leeft ook nog. Zij is inmiddels al 100. Samen met mijn dochter vormen we een lijn van krachtige vrouwen: vier generaties sterk. Onlangs startte ik samen met mijn dochter Marthe een platform: Even aan mijn moeder vragen. Hier schrijven we blogs over huisregels van vroeger en interviewen we mensen over de vragen die zij nog aan hun moeder hadden willen stellen.” “Dankzij het platform leerde ik hoe belangrijk de band tussen moeder en dochter is. Als je breekt met je moeder, dan breek je met je levensbron. Ook als je je moeder verloren bent of wanneer het contact is verwaterd, is het de moeite waard om te luisteren. De thema’s die we bespreken kunnen enorm helend zijn. Dat draagt bij aan je innerlijk welzijn.”

“Waar ik mijn eigen moeder vooral dankbaar voor ben, is dat ze altijd zo eerlijk geweest is over het leven. Ze heeft niks opgeleukt en geen sprookjes verteld, maar ons wel altijd geleerd dat we vrij zijn om eigen keuzes te maken. Dat we nooit genoegen hoeven te nemen met minder. Gun jezelf de wereld, daar kwam het op neer. Die les draag ik met me mee.”

Nikita (15) en haar broer zijn alleen opgevoed door hun moeder.

“Mijn moeder en ik lijken echt als twee druppels water op elkaar. Vooral qua innerlijk. We vinden heel veel dezelfde dingen leuk en zijn allebei best wel eigenwijs. Dat kan weleens botsen – maar dat maakt niet uit. Wat onze band nog specialer maakt, is dat mijn moeder mij en mijn broer alleen heeft opgevoed. Wat je normaal gesproken met je vader én moeder deelt, heb ik met mijn moeder.”

“Als ik mijn moeder ergens dankbaar voor ben, dan is het dat ze altijd zoveel aandacht voor ons heeft. Mijn broer heeft autisme en ADHD, en toch zorgt mijn moeder ervoor dat we altijd alles kunnen doen. Terwijl ze alleenstaand is. Dat vind ik echt ontzettend bijzonder. Ze geeft ons zoveel liefde en zorgt ervoor dat we niets tekort komen. In de toekomst hoop ik dan ook dat we zo hecht blijven, en dat onze band alleen nog maar sterker wordt. Ik hoop op een mooie toekomst samen.”