Zoeken

Maak 2022 het jaar van Slow Living

2021 loopt op z’n eind. En net zoals iedere decembermaand, maken we ook dit jaar weer plannen voor een frisse start. Veel mensen hebben ieder jaar dezelfde goede voornemens: gezonder leven, meer sparen, vaker leuke dingen doen. Bij Therme doen we het dit jaar anders. In plaats van te focussen op méér doen, willen we minder. Ontdek de kracht van ‘slow living’.   

Wat is slow living?

Slow living is een levensstijl waarbij je bewust kiest om langzamer te leven. In plaats van altijd maar ‘aan’ te staan, benader je het leven op een ontspannen manier. De meeste mensen hebben namelijk een ontzettend druk leven. We proppen zoveel mogelijk bezigheden in één dag en zijn altijd op zoek naar manieren om nóg meer te doen. Het resultaat? Een leven vol haast, zonder stil te staan bij de dingen die er echt toe doen.

Slow living is precies het tegenovergestelde. Het gaat over bewust kiezen wat je doet en hier je volledige aandacht aan geven. Niet door af en toe rustmomenten in te bouwen in je hectische dag, maar door rust als basis te nemen. Dat lijkt heel eenvoudig, maar het vraagt echt een aanpassing in je levensstijl. We zijn namelijk gewend aan een snel leven vol Netflix, social media en fastfood.

Vormen van slow living

Er zijn verschillende vormen van langzamer leven, zoals slow cooking, slow working, slow technology en slow hobbies. Slow cooking is bewuster en met aandacht koken, bijvoorbeeld door zelf je brood en pasta te maken. Slow working is op een langzamer tempo werken en minder to do-lijstjes maken. Slow technology is wat vaker bewust offline gaan, en je telefoon weg te leggen. Slow hobbies zijn je favoriete tijdsbestedingen waarin je echt onthaast.

Bij Therme hebben we slow living nog een stapje verder gebracht. Slow care, noemen we dat. Want bij slow living gaat het erom dat je aandacht hebt voor alles wat je doet. Dat geldt ook voor kleine dagelijkse momenten zoals je tanden poetsen of douchen. Maak bijvoorbeeld van een gehaaste douche een ontspannen verzorgingsritueel, waarbij je echt tijd neemt voor jezelf. Was je haren, gebruik een fijne showergel en scrub je huid. Omdat je van alle kleine momenten iets bijzonders kan maken is slow living voor iedereen geschikt, of je nou een groot gezin hebt of gepensioneerd bent.

Hoe begin je met slow living?

Je hoeft niet alle vormen van slow living toe te passen. Kies gewoon voor een vorm die bij jou past. Het belangrijkste uitgangspunt van Slow Living is het besef dat tijd ontzettend kostbaar is. Eenmaal voorbij, krijgen we tijd nooit meer terug. Het is dus aan jou om te bedenken hoe je dit het liefst wilt besteden. Ga na hoe jij normaal gesproken je tijd inricht en wat je hieraan wilt veranderen. Drink je bijvoorbeeld je koffie ’s ochtends met haast en zonder smaak? Dan is dit een goed startpunt voor slow living.

Een andere manier om langzamer te leven is vaker nee te zeggen tegen dingen die je niet graag doet. Natuurlijk kun je niet alle vervelende klusjes overslaan – hallo, gigantische stapel wasgoed – maar je kunt ze wel op een andere manier benaderen. Bijvoorbeeld door een fijne playlist op te zetten en rustig de tijd te nemen voor je taak. Zo simpel kan het zijn.

Een nieuw, bewust begin

De start van het nieuwe jaar is wat ons betreft het ideale moment om met slow living te beginnen. Zet je leven bewust in een lagere versnelling en zie wat het jou oplevert. Vind je het lastig om je goede voornemen vol te houden? Onthoud dan dat het een proces is, en dat je niet van het één op het andere moment een nieuw mens bent. Wees realistisch, begin met een simpele vorm van slow living en breid het rustig uit. Dat is de kern van slow living.

 

Deel deze pagina via mail

* Deze velden zijn nodig voor de juiste verwerking van het formulier.