Zoeken

Fulltime onthaasten: yoga-docent Marie-Claire geeft tips

Even je telefoon uit en genieten van helemaal niets. Onthaasten kan op allerlei manieren. Voor Marie-Claire (30) was dat haar kantoorbaan opzeggen en naar Spanje verhuizen met haar vriend. Als yogadocent én mede-eigenaar van B&B Finca Serrato leeft ze hier een slow life en komt ze tot rust in de natuur. Maar volgens Marie-Claire kun je ook in Nederland leren ontspannen. “Neem de tijd om stil te staan bij de gewone dingen.”  

Een rustiger ritme

Een paar jaar geleden had ze het niet durven dromen, maar in februari 2019 stopte Marie-Claire met haar kantoorbaan. Meer dan 6 uur per dag achter de computer zitten: het paste niet meer bij haar. Ze besloot een opleiding tot yogadocent te doen en zich te verdiepen in shiatsu, een Japanse massagetherapie. Het was de eerste stap richting een langzamer leven.

“Ik merkte dat ik toe was aan een ander ritme,” vertelt Marie-Claire. “Ik wilde vaker stilstaan bij de gewone dingen en beter naar mijzelf én mijn eigen lichaam luisteren. Ik ben daar lang niet de enige in. Heel veel mensen leven een ontzettend hectisch leven, met een drukke baan, veel vrienden, social media en sporten. Het mag echt rustiger en daar worden steeds meer mensen zich bewust van.”

Maak je hoofd leeg

Eén van de manieren hoe Marie-Claire haar slow life nu in de praktijk brengt, is door yoga te doen. Dat raadt ze dan ook iedereen aan. En nee, dat hoeft helemaal niet zweverig te zijn. “Yoga heeft onterecht een zweverig imago. Je kunt het ook doen als je iemand bent die met beide benen op de grond staat: dat ben ik ook. Zie het vooral als een manier om stil te staan bij hoe je je voelt. Als je merkt dat je vastzit in je lichaam, zit je ook vast in je hoofd. Door yoga te doen, kom je weer los en wordt je hoofd weer leeg.”

Bouw ontspanningsmomenten in

Een andere manier om langzamer te leven is door ontspanningsmomenten in te bouwen. “Neem bijvoorbeeld de tijd om een ochtend- of avondritueel te doen. Sta een half uur eerder op en doe een aantal eenvoudige rek- en strekoefeningen. Even tijd voor jezelf voordat je je telefoon pakt en de dag begint. Of leg jezelf heerlijk in de watten door ’s avonds een uitgebreide douche te nemen, je lichaam te verzorgen, yin-yoga te doen of in je dagboek te schrijven wat je die dag hebt meegemaakt. Op deze manier kom je weer in balans met jezelf.”

Zoek de natuur op

Marie-Claire raadt mensen ook aan om regelmatig de natuur op te zoeken en op deze manier te onthaasten. “De natuur is een fijne plek om naartoe te gaan. Geniet van de zon die schijnt, van het groen om je heen. Als er iets is wat corona ons geleerd heeft, is dat de natuur een heerlijke plek is om tot rust te komen, en dat onthaasten enorm belangrijk is voor je welzijn.”

Finca Serrato: onthaasten op een bergtop

Marie-Claire koos ervoor om haar slow life nog een stap verder te brengen. Vlak nadat ze haar baan opzegde ontmoette ze haar vriend. Hij stond op het punt om naar Spanje te emigreren en als kok aan de slag te gaan. Na een aantal maanden heen-en-weer-reizen besloten ze samen een bedrijf op te zetten: een bed-en-breakfast in het hart van Andalusië, 25 minuten rijden van het dichtstbijzijnde dorp. De B&B heet Finca Serrato, naar de platte bergtop waar het huis op staat. Hier geeft Marie-Claire yogalessen en shiatsu-massages. Haar vriend verzorgt de maaltijden.  

“Finca Serrato is volledig ingericht op het langzame leven. Dat kan ook niet anders, want ons huis ligt midden in een natuurpark. Hier komen mensen die behoefte hebben om te unpluggen: even de telefoon uit en tot rust komen. Het is een waardevolle plek waar je een begin kunt maken met het langzame leven.” Moet je daar dan helemaal voor naar Spanje? Wat Marie-Claire betreft niet. “Maar we begeleiden mensen hier graag bij. We hebben deze omslag zelf ook meegemaakt. Daardoor kunnen we volmondig zeggen dat het ons ontzettend veel heeft gebracht.” 

Wil je jouw slow life ook in praktijk brengen, maar niet direct je baan opzeggen? Begin dan met het inbouwen van ontspanningsmomenten. Creëer bijvoorbeeld een zen-moment in de badkamer met de producten van Therme Zen White Lotus. Dat is onthaasten in eigen huis. 

 

 

Deel deze pagina via mail

* Deze velden zijn nodig voor de juiste verwerking van het formulier.